polites-kentro-n

Επιστροφή στις ρίζες: Ο μονόδρομος της ΝΔ για τη νίκη

Του Κωστή Γ. Νούσιου
Δικηγόρου
Εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Θεσσαλίας
πρ. Αντιπεριφερειάρχη

Εδώ και λίγο καιρό κινούμαστε σε ρυθμούς βουλευτικών εκλογών, τις πιο σημαντικές ίσως στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας. Το σύνθημα του αφέτη έχει ακουστεί και οι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις, έχουν ριχτεί στην προεκλογική κούρσα.

Αν αναλογιστεί κανείς την διαχρονικά έντονη πόλωση, την κουλτούρα της αντιπαράθεσης που διέπει την πολιτική ζωή του τόπου γενικά και προσθέσει σε αυτά μια δεκαετία άγριας οικονομικής κρίσης, γεννάται εύλογα το ερώτημα του πώς μπορεί ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία να κερδίσει την εμπιστοσύνη και συνακόλουθα την ψήφο των πολιτών. Ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη «στρατηγική»; Ποιο το κατάλληλο σύνθημα προς μια κοινωνία εξαντλημένη; Πιο συγκεκριμένα, έχοντας ως δεδομένη την ανάγκη για αλλαγή της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης, με ποιο τρόπο μπορεί η Νέα Δημοκρατία να πείσει τους Έλληνες πως μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και να την καταστήσει ξανά λειτουργική;
Η πιο συνετή απάντηση είναι η επιδίωξη της θετικής ψήφου, μακριά από αρνητικά διλήμματα. Η συστηματική σπίλωση του αντιπάλου, που πολλές φορές στο πρόσφατο (προ)εκλογικό παρελθόν είδαμε να γίνεται βασικό αφήγημα των κομμάτων, αφενός καταδεικνύει την έλλειψη ιδίων επιχειρημάτων, αφετέρου έχει κουράσει τον κόσμο. Κι αν σαφέστατα υπάρχουν πλείστα αρνητικά που μπορεί να προσάψει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες όχι μόνο τα γνωρίζουν ήδη αλλά κυρίως τα βιώνουν. Οι πολίτες έχουν χορτάσει από δίπολα, κόντρες στα τηλεοπτικά παράθυρα, καυγάδες και λογομαχίες στα έδρανα της Βουλής. Θα εκτιμήσουν αυτόν που θα τους προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής, όχι με μεγαλόστομες υποσχέσεις πουλώντας φρούδες ελπίδες, αλλά με μια πρόταση ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη. Με λόγο γνήσιο και όχι φθαρμένο και κλισέ. Θέλουν κάποιον στον οποίο θα διακρίνουν ειλικρίνεια των προθέσεων. Που θα τους πει την αλήθεια, με μια πιο προσγειωμένη προσέγγιση της πραγματικότητας και που θα κρατά ξεκάθαρη στάση απέναντί τους.

Για να το πετύχει αυτό και να κερδίσει τους ψηφοφόρους που έχασε τα προηγούμενα χρόνια, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να στηρίξει το αξιακό της υπόβαθρο. Να ξαναγίνει η μεγάλη λαϊκή φιλελεύθερη παράταξη, επιστρέφοντας στις ιδεολογικές της ρίζες. Αυτές που γιγάντωσαν το κόμμα, ποτέ δεν χάθηκαν από το πολιτικό της DNA και που τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να βγουν στην επιφάνεια. Το προεκλογικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να είναι και είναι κοινωνιο-κεντρικό. Αν το πρόγραμμά της αναδειχθεί από τα θεμελιώδη πιστεύω της, προσαρμοσμένο στο κοινωνικό και οικονομικό status quo, η Νέα Δημοκρατία θα επανέλθει στον κυβερνητικό θώκο αυτοδύναμη και θα έχει μπροστά της τη μεγάλη πρόκληση: να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Ας αφήσει τους άλλους να ακονίζουν τα μαχαίρια τους και να παίζουν το παιχνίδι της λάσπης. Γιατί το αύριο της Ελλάδας δε χωράει άλλα διχαστικά «αυτοί ή εμείς», παρά απαιτεί μια νέα δυναμική κυβέρνηση που το «εμείς» της θα σημαίνει «όλοι οι Έλληνες».

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *