apopseis-katigoria-x

Νόμος Σπίρτζη: Το χάος και το… νου σου κύριε οδηγέ!

Του Κωστή Γ. Νούσιου
Δικηγόρου
Εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Θεσσαλίας
Πρ. Αντιπεριφερειάρχη

Μπάχαλο έχει προκαλέσει ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών περί «δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων».

Η αδυναμία εφαρμογής του νέου νόμου κρατά σε ομηρία τόσο τους εκπαιδευτές οδήγησης όσο και τους (πάνω από 70.000 στην ουρά) υποψήφιους οδηγούς που περιμένουν την επανέναρξη των σχετικών εξετάσεων. Ο λόγος; Μεταξύ άλλων προβληματικών διατάξεων, ο νόμος επιβάλλει οι εξετάσεις να γίνονται πλέον με το αυτοκίνητο του εκπαιδευτή, χωρίς να είναι παρών ο ίδιος. Για να μπορέσει όμως ο υποψήφιος οδηγός να δώσει εξετάσεις, θα πρέπει να προσκομίσει ασφαλιστήριο που θα τον καλύπτει χωρίς τον δάσκαλο στο όχημα. Το πρόβλημα είναι πως για την ώρα δεν υπάρχει τέτοιο ασφαλιστικό προϊόν κι έτσι οι εξετάσεις οδήγησης βρίσκονται στον αέρα. Ακόμα κι αν δημιουργηθεί τέτοιο ασφάλιστρο, με κόστος 120-150€ για μία ημέρα, θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους υποψήφιους οδηγούς, εκτοξεύοντας το κόστος για τις εξετάσεις. Κι αν κάποιος «κοπεί», θα πρέπει να το πληρώσει εκ νέου!

Να σημειωθεί πως η ταλαιπωρία των υποψήφιων οδηγών παίρνει παράταση, καθώς τους προηγούμενους μήνες οι εξεταστές των κατά τόπους διευθύνσεων μεταφορών απείχαν από τα καθήκοντά τους (τους οφείλονταν αποζημιώσεις έξι και πλέον μηνών). Με όλη αυτή την καθυστέρηση, το κράτος χάνει έσοδα, άνθρωποι δεν βρίσκουν δουλειά και οι γηραιότεροι -που με τον νέο νόμο καλούνται να ξαναδώσουν εξετάσεις- δεν μπορούν να ανανεώσουν τα διπλώματα τους (5.000 στη λίστα αναμονής).
Μέσα σε αυτό το κλίμα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η αδιάλλακτη στάση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Σε πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπαιδευτές οδήγησης, ο κ.Σπίρτζης επέρριψε σε εκείνους όλη την ευθύνη για τη μη διεξαγωγή εξετάσεων, αρνούμενος να κάνει ουσιαστικό διάλογο. Επικαλούμενος τα κυκλώματα διαφθοράς, ο υπουργός υπεραμύνθηκε του νομοθετήματός του. Ωστόσο, το νομοσχέδιο μόνο προς τη διαφάνεια δε φαίνεται να… οδηγεί. Πέρα από τη στοχοποίηση χιλιάδων επαγγελματιών, είναι πρόχειρο και μη εφαρμόσιμο.

Σαφώς και το σύστημα εξετάσεων δεν είναι αδιάφθορο και χρειάζεται αλλαγές. Αυτό όμως απαιτεί συνολική και οριστική αντιμετώπιση και όχι έναν νόμο εισπρακτικού χαρακτήρα που περισσότερο μετακυλεί το πρόβλημα παρά το λύνει. Που όχι μόνο δεν δύναται να διασφαλίσει το αδιάβλητο του συστήματος αλλά ορισμένες από τις διατάξεις του ανοίγουν νέα παράθυρα διαπλοκής και εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων, σε αντίθεση με όσα ευαγγελίζεται ο υπουργός ηθικολογώντας.
Μπορεί ο κ. Σπίρτζης να ένιψε αλαζονικά τας χείρας του, αλλά το Υπουργείο οφείλει να βρει άμεσα λύση στο θέμα με την ασφαλιστική κάλυψη, είτε να δώσει παράταση στην εφαρμογή του νέου νόμου ώστε οι εξετάσεις να επανεκκινήσουν προσωρινά με την πρότερη μορφή τους.
Το όλο πλαίσιο πρέπει να αναμορφωθεί και να εκσυγχρονιστεί μέσω καλά σχεδιασμένων πολιτικών κι όχι απλώς αντικαθιστώντας τα σαθρά του θεμέλια με κάτι εξίσου σάπιο και δυσλειτουργικό.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *