nero_palama_1

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Του Κωνσταντίνου Γ. Νούσιου
Δικηγόρου
Θεμ. Αντιπεριφερειάρχη

Οι πρόσφατες καταστροφές που υπέστησαν περιοχές του Νομού μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ανέδειξαν για μία ακόμα φορά το θέμα της αδιαφορίας της κεντρικής διοίκησης αλλά και την απαθή και… απομακρυσμένη αντίδραση των εκλεγμένων κυβερνητικών τοπικών βουλευτών.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των ζημιών κάνουν λόγο για 200.000 πλημμυρισμένα στρέμματα καλλιεργειών και σε αυτά προστίθενται κατεστραμμένες υποδομές σε πολλές αγροτικές περιοχές (οδικό δίκτυο, δίκτυα άρδευσης, σπασμένα φράγματα, inverters κ.ά.).
Το ζήτημα είναι άκρως σοβαρό, αν αναλογιστεί κανείς πως αν δεν είχαν γίνει από την Περιφέρεια, αντιπλημμυρικά έργα σε κάποιες περιοχές, σήμερα μπορεί να θρηνούσαμε θύματα. Ίσως τελικά μόνο έτσι να μπορεί να αποσπαστεί η προσοχή των κυβερνώντων και των εγχώριων αντιπροσώπων μας στη Βουλή και να εξασφαλιστεί η επί τόπου παρουσία τους. Με τραγωδίες.
Είναι τέτοιο το μέγεθος της καταστροφής που απαιτεί την άμεση κυβερνητική παρέμβαση. Όμως, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο μας, κάποιοι επέλεξαν να κρυφτούν, επιβεβαιώνοντας το τραγούδι του συμπολίτη μας Θωμά Μπακαλάκου που μιλά για τους βουλευτές που μοιράζουν υποσχέσεις στους αγρότες στα χωριά και μετά τις εκλογές «θρονιάζονται σα διάνοι στην Αθήνα».
Έξι μέρες μετά την καταστροφή, οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν… τίμησαν με την παρουσία τους τις πληγείσες περιοχές. Δεν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν, να δουν από κοντά τι συνέβη, δεν ένιωσαν την ανάγκη να συμπαρασταθούν στους ανθρώπους που μέσα σε μια στιγμή έχασαν τις περιουσίες και το βιοπορισμό τους. Ίσως επειδή ο δικός τους βιοπορισμός δεν κινδυνεύει από τις καλοκαιρινές βροχές. Βρέξει χιονίσει είναι ασφαλισμένος στην τράπεζα.
Την ώρα που σχεδόν όλα τα χωριά μετρούσαν τις πληγές τους, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους στην εξουσία έκαναν «επαφές» στην Αθήνα και εξέδιδαν Δελτία Τύπου, κινήσεις που δεν φανερώνουν ενδιαφέρον και ευαισθησία αλλά πλήρη αδιαφορία. Με καθυστέρηση 6 ημερών καταφθάνει ο ΕΛ.ΓΑ, με τους υπαλλήλους του να βρίσκονται σε μόνιμη αποχή, καθώς αποζημιώνονται μόνο για 250 χλμ. μηνιαίως για τα εκτός έδρας και από εκεί και πέρα θα πρέπει να συνεχίσουν με το λεωφορείο! Βέβαια κι από την επίσκεψη αυτή δεν έχουμε να περιμένουμε και πολλά πράγματα από τη στιγμή που οφείλονται ακόμα οι περσινές αποζημιώσεις. Η κατάσταση είναι τραγελαφική…
Το Σαββατοκύριακο των καταστροφών, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας έμεινε να παλεύει, μαζί με τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, το Πυροσβεστικό Σώμα και τους εθελοντές, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, για να σώσει την κατάσταση σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Φυσικές και… αφύσικες καταστροφές
Το φαινόμενο της απόλυτης απάθειας της κεντρικής εξουσίας όχι μόνο σε παρόμοιου τύπου καταστροφές αλλά και γενικότερα απέναντι στους αγρότες, δεν είναι τωρινό στη χώρα μας.
Το κράτος διαχρονικά αδυνατεί αφενός να ανταποκριθεί σε έκτακτες ειδικές καταστάσεις και να φανεί αντάξιο του ρόλου του ως προστάτη της ατομικής ιδιοκτησίας, αφήνοντας τους πολίτες εκτεθειμένους και με μόνιμο το αίσθημα της ανασφάλειας. Αφετέρου, η κυβέρνηση επιδεικνύει γενικότερα προκλητική αδιαφορία για τα προβλήματα των αγροτών και αγνοεί τις ανάγκες τους, αρνούμενη έναν ουσιαστικό διάλογο.
Χαρακτηριστική της παραπάνω παγιωμένης στάσης αναλγησίας της κυβέρνησης είναι η ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου, που σήμανε την ταφόπλακα του αγροτικού κόσμου και του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, που θα μπορούσε να είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και να αποτελέσει την πολυπόθητη σπίθα ανάκαμψής της.
Την κατάσταση αυτή επιδεινώνει η πλήρης έλλειψη οργάνωσης των κρατικών μηχανισμών, που δεν επιτρέπει το σχεδιασμό άμεσης, συντονισμένης και ψύχραιμης δράσης απέναντι σε ακραίες καταστάσεις όπως αυτή που βιώσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Νομό μας. Εξ ού και η πλήρης αδυναμία του βραδυκίνητου δημοσίου τομέα να ανταποκριθεί με γρήγορα αντανακλαστικά σε οποιαδήποτε δύσκολη συγκυρία.
Ποιος αλήθεια ο λόγος ύπαρξης του κράτους, αν ο πολίτης νιώθει αβοήθητος και ανυπεράσπιστος σε τέτοιες περιπτώσεις; Η έλλειψη ευαισθησίας και κινητοποίησης της κυβέρνησης και το γεγονός πως όλα αφήνονται στην τύχη και στο έλεος του καιρού, οδηγεί τον κόσμο στην παραίτηση και την απελπισία.
Η δυσμενής εξέλιξη λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων με τις συνέπειες παρούσες για αρκετό καιρό ακόμα, ήρθε να προσθέσει ένα επιπλέον δυσβάσταχτο βάρος στις πλάτες του αγροτικού κόσμου του τόπου μας, που είχε ήδη να αντιμετωπίσει τα οικονομικά αδιέξοδα που θέτει η αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Έρχονται δύσκολες μέρες για τους αγρότες, που καλούνται για μια ακόμα φορά να καταγράψουν απώλειες αντί για να μετρήσουν κέρδη. Χωρίς αποφασιστική πολιτική πρωτοβουλία, τα προβλήματα αναπόφευκτα θα παραμένουν άλυτα και θα επανέρχονται συνεχώς στο δημόσιο διάλογο ως τροχοπέδη για την ανάκαμψη.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *